[...] nieprzetworzonego mięsa ma niewielki lub żaden wpływ na choroby serca czy cukrzycę . Cytat 11 16 min. 56 sek. „natknąłem się na badanie pokazujące, że jedzenie jednego jajka dziennie jak tak samo szkodliwe jak wypalenie 5 papierosów. Żółtko jest skoncentrowanym źródłem tłuszczu i cholesterolu. Gdy wprowadzamy to do krwiobiegu, otłuszcza to [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] znaczne ilości jajek, wcale nie stwierdzono drastycznego wpływu na glikemię. W jednym z badań zastosowano dietę, w której przynajmniej 5 x w tygodniu jedzono na śniadanie 2 jajka (340 kcal) lub taką samą ilość energii w postaci bajgli (pieczywo). Mimo, iż w obu grupach zastosowano 1000 kcal deficyt, to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka [...]
[...] g). Równie dobrze możesz zjadać kilka łyżeczek cukru stołowego oraz 3 łyżki masła. Po osiągnięciu pewnego wieku lepiej jeść chude mięso, najlepiej przygotowywane na parze, jajka, wybrane ryby, warzywa, owoce, ryż brązowy, makaron. Napoje słodzone nie wchodzą w grę, podobnie jak alkohol. Całkiem dobrze sprawdzi się filtrowana kawa bez cukru oraz [...]
[...] ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy [...]
[...] gęś, śledź, szpinak, kalafior. Do dobrych źródeł tłuszczów zaliczamy oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany, tłuszcze pochodzące z ryb, orzechy włoskie, migdały, awokado, jajka. Oliwa z oliwek jest głównym tłuszczem i jednym z kamieni węgielnych diety śródziemnomorskiej. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a nawet ma wpływ na choroby [...]
[...] w 1965 r.) białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Spożycie jaj może również zmniejszyć ryzyko chorób serca na kilka [...]
[...] elita kulturystyki): „Sam przekonałem się, że interwały są najskuteczniejszą metodą. Na przemian robię sprint, po czym wolniejsze, umiarkowane ruchy”. Czy jajka mogą skrócić życie kulturysty? Luke: „Nie mam problemu z energią, gdy stosuję węglowodany okołotreningowo, a więc przed, w trakcie i po wysiłku spożywam większość [...]
[...] drobnymi zastrzeżeniami odnośnie niektórych skażonych metalami ciężkimi gatunków), olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe. Poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są najmniej polecane dla zdrowia, gdyż [...]
[...] znaczne ilości jajek wcale nie stwierdzono drastycznego wpływu na glikemię. W jednym z badań zastosowano dietę, w której przynajmniej 5 x w tygodniu jedzono na śniadanie 2 jajka (340 kcal) lub taką samą ilość energii w postaci bajgli (pieczywo). Mimo, iż w obu grupach zastosowano 1000 kcal deficyt, to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
[...] ryż czy makaron. Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są najmniej polecane dla zdrowia, gdyż [...]
Kolejny raz poruszam kontrowersyjny temat. Redukcja wagi ciała zależy od stosowanej diety, ale też aktywności fizycznej. Ponadto nie należy rozpatrywać samego spadku wagi ciała, gdyż on nic nie znaczy, a taki właśnie błąd popełniono na wszystkich portalach pro-wegetariańskich. Zacytowano badanie Hana Kahleovej i ogłoszono, iż dieta wegetariańska [...]
[...] jednak znajdziemy tam takie fosfolipidy jak lecytyna, która korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową. Jajka to również cenne źródło pełnowartościowego białka. Co więcej, w jajkach znajduje się cholina, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, znajdziemy w nim również kwas foliowy i żelazo, a także selen, jod, [...]